Deze variant behorende tot één van de velen research chemicals, is tegenwoordig vrij populair onder de feestgangers. 5apb geeft je ontzettend veel energie en zin om te dansen, mensen ervaren dit middel heftiger en intenser als bij het gebruik van xtc. Het fijne gevoel wat je voelt bij het gebruik van mdma is vergelijkbaar met de effecten van 5-apb het gevoel van een waanzinnige euforische rush is zeer aanwezig. Een verschil tussen deze twee is dat 5apb meer direct inklapt, en niet zoals bij mdma langzaam op komt. Je kunt van 5apb verwachten dat de aanrakingen en empathie heel fijn aanvoelen , een warm en tintelend gevoel in buik en andere lichaamsdelen, een pure body high maar een verminderd love gevoel.

De werking van 5-apb duurt gemiddeld rond de 6 uur en werkt daarna langzaam uit, dit middel wordt zowel thuis als op feesten regelmatig gebruikt en wordt beide als positief ervaren. 5apb is vrij sterk en krachtig en de meeste mensen vinden vinden 5 apb een uitstekend middel omdat het vrij lang voelbaar is en je niet hoeft bij te nemen zoals bij de meeste middelen. De effecten van 5 apb zijn vergelijkbaar met de effecten van mdma en na 2 a 3 uur heb je de piek bereikt. Auditieve en visuele hallucinaties worden bij hoge doses positief ervaren. Spiercontrole en coördinatie voelen vergelijkbaar aan alsof je onder invloed ben van alcohol. De kleuren tijdens de trip worden levendiger, visuele vervormingen kunnen ervaren worden. De na effecten kunnen gemiddeld wel zo’n 24 uur aanhouden, hoewel je na ongeveer 6 tot 9 uur vrij weinig meer merkt, merk je soms de volgende dag dat je nog niet helemaal ontgift bent van de stoffen. Juist omdat het middel zo lang werkt gebruiken mensen graag 5 apb om hier lang van te kunnen genieten en omdat de effecten goed voelbaar zijn.

5 apb kan in zuivere poedervorm oraal worden ingenomen door het op te lossen in een drankje, het i te nemen in capsule vorm of met je vinger op te likken. De dosering is bepalend voor de sterkte en intensiteit van de trip. Hieronder een richtlijn voor de dosering.